Hogyan ügyeljünk a szájhigiéniára?
A száj területének napi tisztítása elengedhetetlen!

Nézzük, melyek a legfontosabbak dolgok:
  • naponta kétszeri fogmosás elegendõ (reggel, este) , de csak akkor ha a fogmosás tökéletes, a lepedéket teljes mértékben eltávolítottuk
  • a jó fogmosás, csak jó fogkefével végezhetõ (3 havonta cseréljük, kis fejû, lágy sörtéjû kefét használjunk)
  • a fogkefe sokkal lényegesebb, mint a fogkrém, ezért ha nem áll fent semmilyen probléma, betegség, akkor nincs szükségünk speciális fogkrémekre
  • nagyon fontos, hogy két fogmosás között száradjon ki a fogkefe, mivel baktériumok, gombák táptalaját adhatja (a kiszáradástól elpusztulnak)


Mikor forduljunk fogszakorvoshoz?
  • évente kétszeri ellenõrzés elengedhetetlen
  • probléma, panasz, fájdalom esetén mindenképpen érdemes felkeresni a fogszakorvost, mivel ez valamilyen betegség kezdete lehet
  • fokozottan érdemes terhesség, egyes rendszerbetegségek, mint pl. diabetes esetén
  • fokozott fogkõképzõdési hajlam esetén
  • gyermekkorban fogváltáskor fokozott ellenõrzés javasolt
  • figyelmeztetõ jelek valamilyen problémára: fogmosáskor fellépõ ínyvérzés, megváltozott, vagy fokozott fogérzékenység (hideg, melegérzet, ráharapás)


Fogfehérítés - Miért válasszuk az otthoni módszert?
A fogfehérítésnek két alapvetõ formája ismert, az otthoni és a rendelõi fogfehérítés.

Az otthoni fogfehérítéshez szükséges egy szilikonból készült rugalmas sín, amelyet a fogtechnikus készít el a fogorvos által vett lenyomat alapján. A kezelést a páciens otthonában végzi a következõ módon: A sínbe a fogorvos által elõírt mennyiségû anyagot beleteszi és a sínt az alsó, illetve a felsõ fogakra helyezi. A fogfehérítés történhet nappal és éjszaka is. A kívánt hatás elérése érdekében a kezelést 7-10 napig kell folytatni. Az otthoni fogfehérítés segítségével az eredeti fogszínhez képest kb. 2-3 árnyalattal világosabb szín érhetõ el. A kezelés hatékonyságát nagymértékben befolyásolja a páciens táplálkozási szokása (sok színezõ anyagot tartalmazó étel és ital - kávé, tea, kóla - fogyasztása esetén az eredeti fogszín hamarabb visszatér.) szájhigiéniás szokásai, valamint az, hogy dohányzik-e vagy sem.

BővebbenA fogállományt érintõ veleszületett és szerzett hibák, fognyaki kopás, fognyaki érzékenység és fogínygyulladás esetén a fogfehérítés ellenjavallt.

Fontos megjegyezni, hogy a tömések és a fogpótlások színe egyik eljárás segítségével sem változtatható meg.

A rendelõi fogfehérítés szoros fogorvosi kontrollt igényel az alkalmazott fogfehérítõ anyag magasabb koncentrációja miatt. A kezelés segítségével akár 5-7 színárnyalati különbség is elérhetõ. A beavatkozás idõtartama megközelítõleg 1,5 óra.
A fogorvos a száj elõkészítése után a fogfehérítõ anyagot a fogakra helyezi és egy speciális lámpa segítségével 15 percig megvilágítja, majd a folyamatot annak függvényében ismétli meg, hogy milyen árnyalatbeli különbség elérésére van szükség.

Mi a fogak számára jóval kíméletesebb és jobban ellenõrizhetõbb otthoni fogfehérítést végezzük.